Analizele pentru diagnosticarea intolerantei la gluten
publicat in: Articole // publicat pe: 10.01.2017
Glutenul este o proteină prezentă în grâu, ovăz, orz, secara, kamut, si alte cereale inrudite. În cazul unui celiac, ingerarea unor cantităţi chiar si neînsemnate de alimente care conţin gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire, cauzând o inflamaţie cronică. În timp, aceasta duce la distrugerea vilozităţilor intestinale.
Acest proces este adesea însoţit de o serie de simptome care diferă de la individ la individ. In timp, pot aparea si diverse boli asociate cu intoleranta la gluten, ca urmare a intestinului deteriorat si a absorbtiei scazute de nutrienti esentiali.
In cazul in care banuiti ca suferiti de intoleranta la gluten, este recomandata vizita la un medic gastroenterolog pentru diagnosticare. Mai jos, gasiti detalii referitoare la analizele pentru intoleranta la gluten, pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine procesul de diagnosticare a bolii celiace.
Inainte de a face orice test de sange, trebuie sa nu eliminati din dieta glutenul, pentru ca testele sa fie corecte. Anticorpii sunt produsi de sistemul imunitar ca raspuns la substante pe care organismul le percepe ca fiind periculoase pentru el. Raspunsul imun pe care organismul il produce este cauzat de expunerea la glutenul din dieta. Daca nu exista nici o sursa de gluten in dieta, atunci nu exista nici un raspuns al organismului care sa poata fi masurat. Este necesar sa mancati minim 2 felii de paine pe zi, timp de 6 saptamani, pentru a obtine un rezultat cat mai exact.
Analize pentru depistarea bolii celiace:
1. IgA si IgG sunt detectate in seruri la pacientii cu boala celiaca. Anticorpii IgG anti-gliadina sunt mai sensibili, dar sunt markeri mai putin specifici pentru boala celiaca comparativ cu anticorpii din clasa IgA. Acest lucru inseamna ca, in cazul in care un pacient este IgA pozitiv, exista o probabilitate de 97 % sa aiba boala celiaca.
2. Anticorpii din clasa IgA anti-endomysium sunt cei care apar numai in boala celiaca. Acesti anticorpi se gasesc la 100% dintre pacienții cu boala celiaca activa. Anticorpii IgA endomysium sunt mai sensibili decat anticorpii anti-gliadina, pentru diagnosticul bolii celiace.
3. Transglutaminaza tisulara (tTG) a fost identificata ca fiind autoantigenul major in boala celiaca. In tesuturile afectate, cum este cazul mucoasei intestinului subtire in boala celiaca netratata, se inregistreaza nivele crescute de tTG. Astfel, anticorpii IgA impotriva tTG sunt markeri serologici cu specificitate inalta pentru boala celiaca si dermatita herpetiforma.
4. Testul ELISA tTG masoara acelasi lucru, dar cu o metoda care este mai sensibila si specifica si care este mult mai exacta. La acest test raspunsul este masurat cu ajutorul unui instrument care calculeaza cantitatea de lumina dintr-o anumita lungime de unda, care este absorbita de solutie si la final tipareste un rezultat numeric.
Daca se obtin rezultate pozitive la doua dintre testele serologice , se recomanda efectuarea unei endoscopii gastrointestinale superioare cu biopsie. In practica, multi gastroenterologi asociaza testarea serologica cu un regim alimentar controlat si prezentarea clinica pentru a forma o baza pentru diagnostic, fara a fi nevoie de aceasta procedura invaziva.