X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

Ciabattine - Paine ciabatta fara gluten x 200 g
Cod produs 100003
în stoc
Pret 17,99 Lei
în stoc
Milly Friends - Biscuiti fara gluten x 125 g
Cod produs 100321
în stoc
Pret 10,14 Lei
în stoc
Pret 6,13 Lei
în stoc
Pret 17,99 Lei
în stoc
Nou
FORTICARE
Cod produs 570716
în stoc
Pret 13,08 Lei
în stoc
CUBITAN
Cod produs 65505
în stoc
Pret 9,59 Lei
în stoc
DIASIP
Cod produs 584002
în stoc
Pret 10,90 Lei
în stoc
NUTRIDRINK
Cod produs 65217
în stoc
Pret 9,27 Lei
în stoc
Nou
NUTRISON
Cod produs 66020
în stoc
Pret 27,25 Lei
în stoc
Nou
NUTRISON MULTIFIBRE
Cod produs 66001
în stoc
Pret 27,25 Lei
în stoc
Nou
NUTRISON ENERGY
Cod produs 66038
în stoc
Pret 29,43 Lei
în stoc
NUTRISON ADVANCED PEPTISORB
Cod produs 65686
în stoc
Pret 34,88 Lei
în stoc
Nou
INFATRINI
Cod produs 589363
în stoc
Pret 12,54 Lei
în stoc
NEOCATE LCP
Cod produs 566577
în stoc
Pret 196,20 Lei
în stoc
NUTRINI
Cod produs 65714
La comanda
Pret 21,80 Lei
La comanda
NUTRINIDRINK MULTIFIBRE
Cod produs 65592
în stoc
Pret 9,27 Lei
în stoc
Nou
DUOCAL
Cod produs 117547
în stoc
Pret 160,23 Lei
în stoc
LP DRINK
Cod produs 115932
în stoc
Pret 85,02 Lei
în stoc
PKU 2 PRIMA
Cod produs 551668
în stoc
Pret 478,51 Lei
în stoc
Nou
POLYCAL
Cod produs 568989
în stoc
Pret 26,16 Lei
în stoc
Nou
ELEMENTAL
Cod produs 580174
în stoc
Pret 26,16 Lei
în stoc
HEPARON
Cod produs 118946
în stoc
Pret 189,66 Lei
în stoc
NEOCATE LCP
Cod produs 566577
în stoc
Pret 196,20 Lei
în stoc
NUTRIDRINK
Cod produs 65217
în stoc
Pret 9,27 Lei
în stoc
Nou
DUOCAL
Cod produs 117547
în stoc
Pret 160,23 Lei
în stoc
Nou
STIMULANCE
Cod produs 118562
în stoc
Pret 64,31 Lei
în stoc
Nou
POLYCAL
Cod produs 568989
în stoc
Pret 26,16 Lei
în stoc
Nou
PROTIFAR
Cod produs 30064
în stoc
Pret 73,03 Lei
în stoc
Produse

Sensibilitatea la gluten

published in: Articole // published on : 10.01.2017

De-a lungul timpului, medicii gastroenterologi precum si cercetatorii care au studiat boala celiaca, au incercat sa inteleaga rolul pe care il are glutenul in cazul persoanelor care prezinta o sensibilitate atunci cand consuma alimente cu gluten.

In 2012, cercetatorii din domeniu au inventat termenul de "sensibilitate la gluten non-celiaca" pentru persoanele care prezinta simptome similare cu boala celiaca si spun ca se simt mai bine urmand o dieta fara gluten.

„Aproximativ 6% din populatie sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca, cu o posibila reactie imuna la gluten.”

,spune medicul Alessio Fassano, director al Centrului pentru cercetarea bolii celiace de la Spitalul pentru copii MassGeneral din Boston.

Sensibilitateala gluten non-celiaca este o forma de intoleranta la gluten, care nu indeplineste criteriile de diagnostic pentru boala celiaca si care nu cauzeaza inflamatia sau deteriorarea intestinului subtire.

Aceasta poate fi diagnosticata la acei pacienti care nu dezvolta anticorpi la gluten specifici bolii celiace si care nu sufera de leziuni la nivelul mucoasei duodenale.

Sensibilitatea la gluten poate sa apara la orice varsta, chiar si in cazul persoanelor care au tolerat anterior glutenul.

Confirmarea diagnosticului de sensibilitate la gluten non-celiaca are doi pasi:

1. Evaluarea raspunsului clinic la dieta fara gluten.
2. Masurarea efectului reintroducerii glutenului dupa o perioada de tratament cu dieta fara gluten.

O evaluare completa si exacta a pacientului (etapa 1 și 2) poate fi realizata numai daca la pacientul urmeaza un regim alimentar normal, cu gluten. Din pacate, multi dintre acesti pacienti au adoptat deja dieta fara gluten atunci cand consulta un specialist pentru prima oara.

In concluzie diagnosticul de  sensibilitate la gluten non-celiaca este dificil de pus.

Singura modalitate de a identifica sensibilitatea la gluten non-celiaca este de a exclude glutenul din alimentatie. Daca se constata imbunatatirea starii de sanatate atunci cand glutenul este eliminat si reaparitia simptomelor la reintroducerea acestuia, atunci diagnosticul se confirma.

Simptome ale sensibilitatii la gluten:

• simptome gastrointestinale (diaree, disconfort abdominal, durere, balonare si flatulenta)
• simptome extraintestinale (oboseala, dureri de cap, letargie).

Studii despre sensibilitatea la gluten non-celiaca

Un mic studiu australian (1), care a fost publicat în 2011 in American Journal of Gastroenterology a fost printre primele studii care au aratat ca glutenul ar putea induce simptome la pacientii non-celiaci.

Acesta a fost un studiu care a aratat ca sensibilitatea la gluten non-celiaca exista in conditii clinice specifice la 5-20 % dintre cei care sufera de sindromul de colon iritabil.

Un alt studiu, este cel realizat de cercetatorii de la National Institutes of Health care au studiat 59 de pacienti nediagnosticati cu boala celiaca sau alergie la grau, dar care au avut probleme intestinale din cauza faptului ca au consumat alimente care contin gluten. In fiecare zi, timp de o saptamana, cercetatorii au administrat la intamplare pacientilor aprox. 5 grame de gluten, iar unora amidon de orez sub forma de pastile (placebo). Dupa numai o saptamana, cei care au luat pastilele cu gluten au raportat o diferenta semnificativa a simptomelor, comparativ cu cei care au luat amidon de orez. Primii au avut simptome precum dureri intestinale, s-au simtit balonati, au avut senzatie de ceata mentala, depresie etc.

Din pacate, nu se cunoaste prevalenta sensibilitatii la gluten non-celiace in randul populatiei deoarece multe persoane se autodiagnosticheaza si adopta dieta fara gluten fara sa ceara sfatul medicilor.

Spre deosebire de boala celiaca, sensibilitatea la gluten non-celiaca nu este transmisa genetic. Cauzele aparitiei acestei sensibilitati nu sunt bine intelese si pot fi diferite de la o persoana la alta.

Referinte:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837

Sensibilitatea la gluten
Despre noi
La Nutrient, ne concentram asupra oferirii unor solutii de nutritie care sa satisfaca atat nevoile existente cat si urgentele aparute in cursul bolii sau odata cu inaintarea in varsta. Grija pentru pacienti este un instinct si nu o cerinta. Muncind la cele mai inalte standarde, noi punem pacientii in centrul actiunilor noastre, stiind ca avem experienta si abilitatea de a oferi cele mai bune solutii la problemele lor de sanatate.
inregistrare

Inscrieti-va la newsletter-ul nostru.

powered by teamshare
© Copyright 2017 Nutrient
designed by headstart.ro